Φόρμα επικοινωνίας

Παρακαλώ συμπληρώστε την διπλανή φόρμα και πατήστε το πλήκτρο Αποστολή. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Σ.ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

Πέτρου Ράλλη 354
18451 Νίκαια, Πειραιάς
Τηλέφωνο : 210.4253751-752
Fax : 210.4930278
Email : info@sgdeco.gr
Όνομα
 (*)

Επίθετο
 (*)

Τηλέφωνο


Email


Μήνυμα


Παρακαλώ πληκτρολογήστε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα


 

Γλωσσάριο

 

 

 

Άγριο μετάξι: Άγριο φυσικό μετάξι, το οποίο προέρχεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα βελανιδιάς ο οποίος ζει σε Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία. Η ίνα είναι χαμηλής ποιότητας, αλλά πιο ανθεκτική από το γνήσιο μετάξι.

 

Αζούρ: Μονόχρωμο λινό ύφασμα με δικτυωτό σχέδιο ζακάρ.

 

Ακρυλικό: Οργανική ένωση που ανήκει στα ακόρεστα οξέα. Χρησιμοποιείται για είδος συνθετικών προϊόντων,  ακρυλικές ίνες. Aκρυλικά υφάσματα.

 

Απλικέ: Διακοσμητικό πρόσθετο σε ένα ύφασμα, που προκύπτει ράβοντας ή κολλώντας ένα ξεχωριστό, συχνά φανταχτερό ή πολύ εντυπωσιακό κομμάτι υφάσματος, πλεκτού ή δέρματος από ύφασμα διαφορετικής βάσης. Χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μεγάλη ποικιλία απλών και πιο εξεζητημένων γραφικών μοτίβων. Το απλικέ ενδέχεται να συμπληρώνεται από κεντήματα. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στα υφάσματα κατά την περίοδο της Αναγέννησης , ενώ είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα και από τους Κόπτες για την ένδυσή τους.

 

Βαμβάκι: Ειναι λευκή ινώδης ύλη που παράγεται από το ομώνυμο φυτό και χρησιμοποιείται, κατάλληλα επεξεργασμένη, στην κλωστοϋφαντουργία, στη φαρμακευτική και για οικιακή χρήση. Είναι η ίνα που προέρχεται από τους σπόρους του βαμβακόφυτου.  Η ποιότητά του εξαρτάται από τον καθαρισμό του και πιο ειδικά το μήκος της ίνας (νήμα). Όσο μακρύτερη η ίνα, τοσο ανθεκτικότερο και συνεπής ειναι το νήμα που λαμβάνεται. Το βαμβάκι από τη μακριά ίνα χρησιμοποιείται για batiste, poplin και damasks. Το μακρύ βαμβάκι ινών είναι ακριβότερο από το μέσο ή κοντό βαμβάκι ινών.

 

Βελούδο: Ύφασμα με έναν κοντό σωρό που είναι πυκνός και κάθετος στην επιφάνεια του υφάσματος. Η τρίχα και οι βρόχοι μπορούν να εναλλαχτούν για να διαμορφώσουν τα σχέδια. Η εμφάνισή της μπορεί να είναι ομαλή ή διακοσμητική.

 

Βελουτέ: Ύφασμα, που είναι μαλακό, που έχει την υφή του βελούδου, που μοιάζει με βελούδο.

 

Bελονάκι: Eιδική βελόνα με αγκυλωτή μύτη για το πλέξιμο δαντέλας ή άλλων πλεχτών, κροσέ, αλλιώς τσιγκελάκι

 

Γάζα: Αέρινο, διάφανο, ελαφρύ βαμβακερό ύφασμα, σε λινή ύφανση και από λεπτό νήμα. Χρησιμοποιείται για καλοκαιρινές μπλούζες και φορέματα, στην ιατρική και – σε πιο χοντρή μορφή – για κεντήματα.

 

Γιούτα: Ίνα από τον εσωτερικό φλοιό του μίσχου του φυτού της γιούτας, ετήσιου τροπικού φυτού της οικογένειας των τιλιίδων. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 2 με 5m. Η γιούτα χρησιμοποιείται στην παραγωγή υφασμάτων για συσκευασίες, τσάντες, καμβά και μονωτικά υφάσματα.

 

Δαντέλα: Αεράτο, διάφανο ύφασμα, παραγόμενο από ύφανση ενός ή περισσότερων συνόλων νημάτων. Η μία άκρη είναι ίσια, η άλλη έχει διακοσμημένη ούγια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και οι δύο άκρες είναι ίσιες ή και οι δύο έχουν διακοσμημένες ούγιες. Παράγεται με πλάτος μέχρι 250 mm. Η δαντέλα χρησιμοποιείται για το στόλισμα τραπεζομαντηλων, πετσετών καθώς επίσης και άλλων ειδών οικιακης χρήσης.

 

Ζακαρ: Παχύ και ανθεκτικό ύφασμα φτιαγμένο από βαμβάκι, μαλλί ή viscose. Παίρνει το όνομά του από το Γάλλο κατασκευαστή Josep Marie Jacquard που έφηυρε τη μηχανή με το όνομά του. Με τη μηχανή μόνο ένα άτομο μπορεί να παράγει πολύ επιμελημένα υφάσματα τόσο εύκολα, με τη διαφορά ότι  το jacquard επιτρέπει την αναπαραγωγή των σχεδίων και των αριθμών όλων των ειδών στα διαφορετικά χρώματα.

 

Καπιτονε: Αυτό είναι ένα γεμισμένο τέρμα με ένα σχέδιο διαμαντιών η άλλο με τα κουμπιά όπου τα διαμάντια συναντιούνται. Χρησιμοποιείται συχνά στους καναπέδες, τις πολυθρόνες, μαξιλάρια πουφ ή ακομα και στα κουβερλι. Οποιοδήποτε ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει αυτό το χαρακτηριστικό.

 

Κέντημα:  Ύφασμα στο οποίο οι βελονιές μπορεί να διαταχθούν με πολλούς τρόπους με νήματα κεντήματος, δημιουργώντας σχέδια ή στολίσματα.

 

Kρεπ ντε σιν: Πορώδες, μεσαίου βάρους βαμβακερό, μεταξωτό ή μάλλινο ύφασμα, κάπως σκληρό στην αφή, με κοκκώδη επιφάνεια η οποία σχηματίζεται με διαγωνάλ ύφανση με θηλιές και όχι σφιχτά στριμμένο νήμα. Χρησιμοποιείται για γυναικεία φορέματα, μπλούζες και σετ διακοσμησης τραπεζιού.

 

Λινό: Παράγεται από ίνες λιναριού ή από μίξη αυτών με βαμβάκι ή συνθετικές ίνες προκειμένου να αποδοθεί ή εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του λινού υφάσματος. Διακρίνεται για τη φυσική στιλπνότητά του και τα απαλά, μη ομαλά νήματα που χρησιμοποιούνται. Κάπως σκληρό και δροσερό στην αφή. Δεν είναι ιδιαίτερα απορροφητικό, είναι ανθεκτικό στη βρωμιά και εύκολο στην πλύση. Χρησιμοποιείται για εσώρουχα, γυναικεία φορέματα και κοστούμια, αντρικά κοστούμια, ρούχα εργασίας και είδη σπιτιού όπως πετσέτες φαγητού, κουζίνας, μαξιλάρια, τραπεζομάντιλα κ.α.

 

Μαλλί: Το μαλλί είναι μια γούνα των προβάτων. Η γούνα άλλων ζώων ονομάζεται με το όνομα που περιγράφει τον τύπο μαλλιού. Η ποιότητα του μαλλιού εξαρτάται από τους διαφορετικούς παράγοντες: η υγεία του ζώου, της εκτροφής και της προσοχής του, που λαμβάνουν τη διαδικασία, τη φυλή, την ηλικία, το κλίμα, κ.λπ. Η μπούκλα του μαλλιού καθορίζουν την εμφάνιση, τη συντήρηση θερμότητας, την αφή και την ελαστικότητά του. Από τις πολλές ιδιότητές της μπορούμε να δώσουμε έμφαση στην υψηλή θερμική μόνωση, την υψηλή αποροφητικότητά της και την ικανότητα αποκατάστασής της (ελαστικότητα)

 

Mερινός: Tο Merinós ειναι ποικιλία προβάτου που έχει πυκνό, λευκό και λεπτό τρίχωμα εκλεκτής ποιότητας. Νήμα ή ύφασμα που κατασκευάζεται από το μαλλί αυτών των προβάτων. Εφαρμογη σε κουβέρτες , καλύμματα κ.α.

 

Μερσεριζέ: βαμβακερό νήμα ή ύφασμα που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να είναι λαμπερό.

 

Νταμασκ:  Το χρωματισμένο ύφασμα μεταξιού που χαρακτηρίστηκε από την επίδραση των jacquard σχεδίων κάλεσε damasks που παράγονται από το υλικό βάσεων (twill ή σατέν) που είναι βαριά σε κάποια μέρη και φωτεινά σε άλλα, ή λειαίνουν για να δημιουργήσουν λάμπερή επίδραση στα σχέδια.

 

Οργάντζα: Δύσκαμπτο, ελαφρύ ύφασμα από φυσικό ή τεχνητό μετάξι, σε λινή ύφανση. Χρησιμοποιείται για ελαφρά γυναικεία φορέματα, κουρτίνες, σετ διακόσμησης και αλλα είδη οικιακής ένδυσης. 

 

Πολυεστέρας & πολυέστερ: Πλαστική ύλη που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή χυτών αντικειμένων ή συνθετικών υφαντικών ινών.

 

Περκάλι: Λεπτό και με πυκνό στήσιμο, ιδιαίτερης ποιότητος βαμβακερό ύφασμα το οποίο είναι απαλό στην αφή και σε λινή ύφανση. Το ύφασμα είναι μονόχρωμο ή τυπωμένο και χρησιμοποιείται στην παραγωγή σεντονιών και μαντηλιών.

 

Σατέν: Ύφασμα μεταξιού, με είτε το μετάξι, είτε τη mercerized στρέβλωση βαμβακιού και κρόκη σε άλλα υλικά. Έχει μια ομαλή και λαμπερή επιφάνεια λόγω του υλικού βάσεων σατέν.

 

Σταυροβελονιά : Είδος βελονιάς κατά το οποίο οι κλωστές ενώνονται μεταξύ τους χιαστί.

 

Ταφτάς: ΄Υφασμα γυαλιστερό και σκληρό, σαν κολλαρισμένο, από φυσικό ή συνθετικό μετάξι.

 

Φυσικό Μετάξι: Το μετάξι προέρχεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Το νήμα είναι λεπτό, λαμπρό και σχεδόν συνεχές. Χαρακτηρίζεται από την ικανότητα μόνωσής του, την ελαστικότητα, είναι ισχυρό, ελαφρύ, απορροφητικό, τραγανό στην αφή και λεπτό στο τρίψιμο και τον ιδρώτα. Μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων χρησιμοποιείται για τα διακοσμητικά υφάσματα.

 

Φανέλα: Η βαμβακερή φανέλα είναι ευχάριστα απαλή στην αφή και διαθέτει χοντρό πέλος το οποίο καλύπτει μερικώς τη λινή ή διαγωνάλ ύφανση. Χρησιμοποιείται για εσώρουχα, επιστρώματα κ.α.

 

Χειροποίητο κέντημα: Το χειροποίητο κέντημα αποτελεί χειροτέχνημα. Τα χειροποίητα κεντήματα διακρίνονται από την εμφάνισή τους, τη χρησιμοποιούμενη βάση, καθώς επίσης και το υλικό του κεντήματος και το είδος του μοτίβου. Διάφορα είδη βελονιών μπορούν να δημιουργήσουν μια γραμμή ή μια περιοχή, ένα γραμμικό ή ένα επίπεδο κέντημα, με στρώματα βελονιών που δημιουργούν ένα εύπλαστο κέντημα, ενώ υφάσματα δουλεμένα με δαντέλα παρέχουν κεντήματα με δαντέλα.


 

 

 

 

 

Πέτρου Ράλλη 354,18451 Νίκαια, Πειραιάς
Τηλέφωνο : 210.4253751,Fax : 210.4930278,Email : info@sgdeco.gr, Website: www.sgdeco.gr
Η σελίδα αυτή τυπώθηκε από το www.sgdeco.gr

354 Petrou Ralli Ave.,18451 Nikaia, Peiraias, Greece
Telephone : +30 210.4253751,Fax : +30 210.4930278,Email : info@sgdeco.gr, Website: www.sgdeco.gr
This page was print from www.sgdeco.gr